Jdi na obsah Jdi na menu
 


Služby

Zprostředkování výpůjček

 

Nemáme Vámi hledanou knihu v knihovně? Využíváme též nabídky výměnného fondu Regionální knihovny Teplice, který se několikrát během roku v knihovně v Lahošti obměňuje. Nabízíme čtenářům možnost zapůjčit si knihy z tohoto fondu. Konkrétní tituly lze objednat přímo u místní knihovnice, kde si ji mohou čtenáři (v závislosti na aktuální dostupnosti) zapůjčit podle pravidel místní knihovny.

Katalog výměnného fondu RK

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Knihovní řád

 

1. Místní knihovna je veřejnou knihovnou poskytující služby svým čtenářům, a to prezenčním i absenčním půjčováním literatury z vlastního fondu i prostřednictvím meziknihovní výpůjční služby, prováděním kulturně výchovné činnosti pro veřejnost a zajišťováním informačních služeb.

2. Knihovna je přístupná čtenářům ve stanovenou dobu. Čtenářem se může stát občan ČR nebo cizí státní příslušník, který má trvalé bydliště na území obce nebo v ní pracuje či studuje. Při zápisu předloží občané ČR občanský průkaz, cizinci pak platný doklad k pobytu v ČR. Mládež do 15 let se může stát čtenářem jen s písemným souhlasem rodiče nebo zákonného zástupce. Svým podpisem na přihlášce se čtenář zavazuje plnit ustanovení knihovního řádu. Čtenář je povinen ohlásit neprodleně změnu jména a bydliště.

3. Ve smyslu zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů je knihovna správcem osobních dat a je povinna zabránit jejich zneužití.

4. Registrační poplatek na kalendářní rok činí:

pracující 100,- Kč
důchodci, mateřská, nezaměstnaní 60,- Kč
mládež 40,- Kč
jednorázová výpůjčka 20,- Kč

Ostatní služby:

použití tiskárny-1 list A4 2,- Kč
počítač k psaní 1/2 hod. 5,- Kč
internet zdarma

5. Čtenář nesmí vypůjčené knihy a periodika půjčovat dalším osobám. Čtenář je povinen vrátit vypůjčenou knihu (časopis) v takovém stavu, v jakém ji převzal. Při ztrátě nebo zničení knihy musí nahradit způsobenou škodu a to buď zajištěnim stejného titulu nebo finančně.

6. Výpůjční lhůta je 1 měsíc. Čtenáři může být výpůjční lhůta prodloužena.

7. Nevrátí-li čtenář knihy ve stanovené lhůtě, může mu být účtován poplatek za opožděné vrácení. Poplatek z prodlení činí 50,- Kč a platí se bez písemného upozornění ihned po uplynutí výpůjční lhůty.

8. Knihu, která je právě půjčena, si čtenář může zamluvit. Knihy, které knihovna nemá ve svém fondu, lze objednat prostřednictvím meziknihovní výpůjční služby z jiné knihovny, případné náklady na poštovné hradí čtenář.

9. Knihovna zprostředkovává informace ze státní správy a samosprávy podle zákona č. 106/1999 Sb.

10. Své stížnosti, oznámení a podněty, týkající se provozu knihovny, může čtenář sdělit písemně nebo ústně knihovníkovi, příp. obecnímu úřadu.

11. Jestliže čtenář nedodržuje knihovní řád, může být zbaven možnosti užívat služeb knihovny.

 

Tento knihovní řád nabývá účinnosti dnem 1.1.2003